A suli története            Általános iskola              Kéttannyelvű oktatás             Szakiskola             Elérhetőség             Fórum          Közérdekű adatok
Rovataink :
- Alapítvány
- Bábel
- Aktuális
- Így élünk
- Szakiskola
- Versenyek
- Kéttannyelvű hírek
- Rendezvényeink
- EU vetélkedő
- DÖK
- Havi programok
- Dokumentumok
- Táborok
- Programajánló
- Gratulálunk!
- Tanulóink
- Tanáraink
- Fel a cipővel!
- Családi nap
- Képek
- Múzeumpedagógia
- Saját munkák
- Gyermekvédelem
- Iskolát
választóknak
- Szakkörök
- Ebédbefizetés
- Csengetési rend
- Tanév rendje
- Rólunk írták
- Videók
- Támogatóink
Archívum :
Válassz kategóriát :
Kiemelt témáink :
 
- Kéttannyelvű oktatás

NYELVVIZSGA NYOLCADIKBAN

Iskolánkban először a 2003-ban végzett nyolcadikosok tettek eredményes angol nyelvvizsgát márciusban. A nyelvvizsga költségeit az iskola önerőből finanszírozta.

A kéttannyelvű oktatást felmenő rendszerben 1995-ben, az első évfolyamon indítottuk el, és azóta minden évfolyamon egy-egy osztály tanul e szerint az oktatási program szerint. Az első kéttannyelvű osztályunk 2004-ben végzett.
A kéttannyelvű oktatás röviden azt jelenti, hogy a választott célnyelvvel – amely nálunk az angol - első osztálytól kezdve heti öt órában ismerkednek a gyerekek.

 


Emellett minden évfolyamon minimálisan 3, de adott esetben 4 TANTÁRGYAT A CÉLNYELVEN IS TANULHATNAK. Mi azt a megoldást választottuk, hogy a nyolc év során lehetőséget adunk a gyerekeknek az angolul tanult tantárgyak szókészletének magyar nyelvű elsajátítására is, így BÁRMILYEN TÍPUSÚ KÖZÉPISKOLÁBAN FOLYTATHATJÁK TANULMÁNYAIKAT a nyolcadik elvégzése után.

Az angol nyelvi órák közül négyet csoportbontásban tartunk, az ötödik osztálykeretek között zajlik. Magyar anyanyelvű angoltanár és egy angol anyanyelvű pedagógus dolgozik a gyerekekkel. Az utóbbinak legfontosabb feladata az, hogy a gyerekek BESZÉD- ÉS KOMMUNIKÁCIÓS készségét angol nyelven fejlessze.

Alsó tagozatban elsősorban a készség tantárgyak: a testnevelés, a rajz, az ének-zene és a technika tanítása történik, de második osztályban a természetismeret oktatását is el- kezdjük a célnyelven. Felső tagozatban folytatódik a természetismeret, illetve különböző évfolyamain a testnevelés, rajz, ének-zene, biológia, valamint a 6-7. évfolyamosok új tantárgya a civilizáció, amelynek segítségével az ANGOLSZÁSZ ORSZÁGOK KULTÚRÁJÁVAL, HAGYOMÁNYAIVAL, FÖLDRAJZÁVAL, TÖRTÉNELMÉVEL, ismerkednek a diákok.
A nyolcadik osztály második félévében, amikor Magyarország földrajzát tanulják a gyerekek, lehetőséget adunk arra, hogy hazánkról angol nyelven tanuljanak, amely inkább idegenvezetői ismereteket jelent.
Annak idején azt a célt tűztük ki, hogy a gyerekek elsősorban kommunikálni tanuljanak meg a választott nyelven, merjenek megszólalni angolul, azaz használják a nyelvet. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy ezt a célt sikerült megvalósítanunk.
Szerettük volna, ha az itt szerzett ismeret helyi megmérettetésén túl egy még komolyabb és a továbbiakban még inkább hasznosítható, mindenhol elfogadott nyelvvizsga lehetőségét biztosítsuk számukra.

Miután az önkormányzat a gimnáziumokban vállalta a nyelvvizsgára történő felkészítés és a nyelvvizsga költségeit, szerettünk volna mi is bekerülni ebbe a körbe. Majdnem biztosak voltunk abban, hogy a mi tanítványaink tudásszintje is megfelel a követelményeknek. Azonban elképzelésünket, kérésünket elutasították, így elhatároztuk, hogy saját erőből felkészítjük őket a nyelvvizsgára, és álljuk a nyelvvizsga költségeit is. Ezért, a szülőkkel egyeztetve, heti egy óra nyelvvizsga felkészítő tanórát biztosítottunk a gyerekeknek.

A nyelvvizsga díját az iskolai alapítványból finanszíroztuk, csupán a felkészítő tanár heti egy óradíját fizettük az iskolai költségvetésből.
Március 22-én a TIT szervezésében zajlott le a nyelvvizsga a teljes nyolcadik osztály részvételével.
Húsz tanulóból 14-nek sikerült C típusú, azaz szóbeli és írásbeli középfokú angol nyelvvizsgát tennie, míg 4 tanulónak alapfokú, 2 tanulónak pedig szóbeli vizsgát teljesítenie.

Az a tapasztalat, hogy általában a szóbeli sikerül jobban az írásbeli vizsgával szemben. Vagyis az eredmény igazolta vállalásunkat, azt, hogy a kéttannyelvű oktatás során a gyerekek nyelvhasználatára, beszédkészségének fejlesztésére, az alkalmazásképes nyelvismeret elsajátíttatására helyezzük a hangsúlyt.
Célunkat elértük, a nyolcadikosokkal és szüleikkel együtt nagyon örültünk ennek a teljesítménynek, és a jövőben is szeretnénk ezt a lehetőséget biztosítani tanulóinknak.

2003 óta ezt az iskola meg is tudta valósítani.

Az általános iskola utolsó évében nyelvvizsgát szerző tanítványaink így a középiskolában másik idegen nyelvet tanulhatnak, és ha abból sikeres érettségi vizsgát tesznek, 18 éves korukban akár két nyelvvizsgával is rendelkezhetnek!
 
Keresés :
Keresett szó:
Belépés
Azonosítód :
Jelszavad :
- Elfelejtetted a jelszavad?
- Regisztráció
Beállítások :
- Felvétel a kedvencekbe
- Beállítás kezdőoldalnak
Linkek :

 • Fotók 2014/15.
 • Fotók 2013/14.
 • Fotók 2012/13.
 • Fotók 2011/12.
 • Fotók 2010/11.
 • 2.k blogja
 • 5.m blogja
 • 5.k blogja
 • Dobsuli blogja
 • www.erzsebetvarosiiskola.hu
 • www.erzsebetvaros.hu
  Levél a webmesternek | Impresszum | Ugrás a tetejére